Etichete

sâmbătă, 9 martie 2013

Retete de prajituri : Prajitura Dragobete


  • Retete de prajituri

              Prajitura Dragobete




    Ingrediente                                    

    Ingrediente pentru blat -aluat de biscuiti
    -2 galbenuse de ou
    -3 linguri de zahar
    -200 grame de unt sau margarina
    -coaja rasa de lamaie si portocale
    -faina cat cuprinde sa se obtina un aluat moale si sfarmicios
    -un pachetel praf de copt stins cu zeama de la o lamaie
    -1 pachetel zahar vanilat
    Ingrediente pt. crema de smantana
    - 3 pachetele de budinca de la Dr Oetker de frisca sau de vanilie sau 120 grame de amidon alimentar
    - zeama de la o portocala
    - 4 galbenuse
    - 6 linguri de zahar
    - 1 pachetel zahar vanilat
    - 500 grame smantana dulce
    Ingrediente pt. spuma de nuca
    -6 albuse de ou
    -4 linguri de zahar
    -o cana de nuca macinata
    -un praf de sare
    - o lingura de pesmet
    Ingrediente pt. siropul si glazura
    -2 linguri cafea
    -2 linguri cacao
    -3 linguri zahar
    - 5 linguri de zahar pt ars
    - 200 grame nuci
  • Mod de preparare

    Pentru prajitura cu crema de smantana si spuma de nuca blatul se face in felul urmator: din untul (margarina) topit(a) pe baie de abur, zahar, 2 galbenuse de ou, coaja rasa de lamaie si zahar vanilat, praful de copt stins si faina se face un aluat moale si sfarmicios.
    Capitonam cu hartie de copt o tava cu peretii inalti. Blatul il asezam in tava presandu-l cu mana astfel incat sa acopere fundul tavii si sa fie ridicat si pe peretii tavii. Cu rabdare presam aluatul incat sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal ca si grosime. Insistam mai ales pe la incheieturile tavii ca sa nu lasam pe marginile prajiturii un strat prea gros de biscuiti. Intepam cu furculita aluatul, si lasam tava la odihnit.

    Pentru crema prajiturii Dragobete:

    Batem spuma galbenusele de ou cu zaharul, zaharul vanilat si zeama de la portocala. Cand am obtinut o spuma bogata introducem pe rand continutul celor trei pachetele de budinca. La final adaugam smantana dulce si mixam energic. Vom obtine o crema spumoasa, groasa si aerata, pe care o punem in tava peste blatul intins.
    Spuma de nuca: cele 6 albuse de oua le batem spuma tare cu un praf de sare. Dupa ce ce albusul s-a intarit adaugam zaharul si mixam in continuare pana se va topi zaharul. Macinam nuca, pe care o adaugam in spuma de albus amestecand de sus in jos fara mixer, doar cu o lingura. Adaugam si lingura de pesmet. Spuma de nuca o punem cu rabdare cu lingura peste crema de smantana. O nivelam cu atentie, ca sa ne asiguram ca stratul e aproximativ egal. Dam la cuptor preincalzit, la foc potrivit pt circa 45-50 minute. Nu deschidem deloc usa cuptorului. Prajitura este potrivita pentru mic dejun la ceasca de cafea sau cafea cu lapte.
    Varianta insiropata cu nuci glasate a prajiturii Dragobete:

    Daca avem timp si vrem ca prajitura sa fie si mai festiva, feliile sa arate ca cele de tort putem proceda asa:
    glasam usor cu 5 linguri de zahar ars 200 grame de nuci. Avem grija sa nu tinem mult pe foc nucile in zahar ca se ard si se amarasc. Lasam nucile la racorit.
    Prajitura cand s-a racit complet o feliem in felii de 2- 3 cm grosime si apoi feliile le insiropam cu un sirop din cafea tare si cacao cu zahar, nu prea dulce.Nu trebuie sa fie complet insiropate. Se toarna siropul asa aleatoriu peste feliile de prajituri si ele vor trage sirop care va colora blatul neuniform. Deasupra presaram nuca glasata sfarmata cu sucitorul.
    Varianta insiropata este un regal al gustului. Inchipuiti-va ca intalnim in gura atat gustul de cacao cu cafea cat si gustul fin al cremei de smantana din prajitura, dar si gustul minunat al nucilor glasate. O paleta gustativa atat de variata intr-o singura prajitura.
  • Mod de servire

    Prajitura cu crema de smantana si spuma de nuca se poate servi simpla sau insiropata si stropita cu nuci glasate cu zahar ars.